Bērnu klīniskās universitātes slimnīca

Novietne
Funkcija
Slimnīca
Stadija
1. vieta BKUS rīkotajā plenērā
Zemesgabals
0 m2
Platība
0 m2

  Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) atrodas Rīgā, Vienības gatvē 45, starp Robežu, Indriķu, Olīvu ielām un Vienības gatvi. Lai gan apmeklētāju kolektīvajā atmiņā joprojām galvenās ieejas raksturs slimnīcas teritorijā saglabājies no Vienības gatves, pienācis laiks veidot papildus augstas nozīmes ieejas no citām teritorijai piegulošajām ielām. Meta iecerē ietvertais piedāvājums rosina reorganizēt piekļuvi teritorijai no Indriķu ielas puses.   Reaģējot uz nepieciešamību funkcionāli sasaistīt daudzfunkcionālā korpusa centrā esošos diagnostikas pakalpojumus gan ar ambulatoro, gan neatliekamo medicīnisko palīdzību, vienlaicīgi atdalot šīs divas plūsmas, ambulatorie pakalpojumi tiek atstāti esošajās telpās 21. korpusā, kas tiek reorganizētas un paplašinātas, savukārt NMP tiek pārvietota uz piebūves apjomu, kas rietumu pusē, starp ārstu māju un poliklīniku, pievienots slimnīcas 20. un 21. korpusam.Arhitektūras koncepcija veidota, ievērtējot Torņakalna un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kvartāla ainaviskās un arhitektoniskās kvalitātes. Pārbūves rezultātā tiek radīta jauna 265 metrus gara fasādes fronte, kurai piešķirts paviljona arhitektūras raksturs. Pie NMP zonas ieejas izvietota lielizmēra skulptūra “Dakteris stārķis”, savukārt pie apvienotās reģistratūras, poliklīnikas un diagnostikas korpusa ieejas - “Dakteris briedis”. Lielizmēra skulptūras slimnīcas teritorijā atvieglos apmeklētājiem orientēties, kā arī palīdzēs mazajiem pacientiem samazināt psihoemocionālo distanci ārstniecības procesa laikā.

Poliklīnikas daļa paredzēta trīs stāvos, savukārt  NMPON un reģistratūras daļas apjomi projektēti vienu stāvu augsti, kas veidos apkārtējai videi harmonisku mērogu. Ēka saplūst ar apkārtējo priežu un kāpu mežaparku, reizē veidojot pilnīgi jauna veida telpu, kas šķietami elpo vienā ritmā ar apkārtni. Telpu programma ir organizēta šajā stiklotā paviljona apjomā tā, ka vienlaikus nolasāmi atšķirīgie telpu raksturi un programmēta saprotama kustība pa teritoriju un ēkas iekštelpām jebkuram apmeklētājam. Galvenais arhitektoniskās koncepcijas mērķis ir radīt labi funkcionējošu un pārdomātu telpu izvietojumu, kā arī raisīt prieku ikdienas lietotājiem.

Mets izstrādāts sadarbībā ar ALPS Ainavu Darbnīca